fredag 1 februari 2008

När hon fryser som mest

Om du bara visste vad hon tänker på där hon sitter och skakar på sin stol. Om du bara kunde stänga bort resten av omgivningen och fokusera på hennes smärta, tror du att du skulle kunna hjälpa henne upp ur hennes mörker? Det är många som tror på sin obefintliga egenskap att omvandla känslor. Men ingen kan resa till samma smärtsamma plats som någon annan befinner sig i. Du kan inte säga att du förstår hur hon känner sig för du har ingen aning om vad det är som tynger henne. Det enda du kan göra är att låta henne veta att du finns där, oavsett om du är helt ovetande om vad det handlar om.

Du finns där för henne om hon vill omfamna dig eller hålla hårt i din hand. Hon ska veta att du lyssnar på henne, även om du inte förstår vad hon pratar om. Hon ska känna värmen du ger när hon fryser som mest. Hon ska veta att du är villig att bära henne genom dom mörkaste dalarna för att ta med henne tillbaka till ljusare höjder. Hon måste få veta att hon inte är ensam. Hon kanske inte vill att du ska sitta bredvid henne medans hon kämpar tillbaka tårarna men det behöver du inte bry dig om.

Alla behöver närhet när det är som jobbigast. Du kan prata om vad som helst, det spelar ingen roll, så länge du visar att du är hennes vän. För hon behöver oss. Hon behöver vår styrka och våra goda hjärtan. Vi kommer aldrig att låta henne avskärma sig från omvärlden och sluta vara den hon är.

Jag förstår inte exakt vad det är som bekymrar henne, men jag kan se i hennes uttryck att hon brottas med många olika tankar. Någon annan kanske kan locka fram orsaken lättare än vad jag kan, men om ingen klarar det kommer jag inte sluta vara där när jag behövs. Så, titta inte konstigt på henne när hon sitter och fryser ensam i ett hörn. Hon gör inte det med vilje.

Det är bara flera ton känslor som trycker in henne där. Hon är precis som vi andra, bara på en annan plats just nu. Visa att du finns där för henne på vilket sätt du vill, men se bara till att hon ser det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar