tisdag 24 juli 2018

Sunwing Cala Bona Beach, Mallorca

UPP OCH HOPPA, MOT MALLORCA!

Klockan ringer strax innan fyra på natten och en nästintill sömnlös natt är till ända och det är dags för familjen att skaka av sig tröttheten och bege sig till Landvetters flygplats för att lyfta mot Spanien och  Mallorca. Normalt sett i vecka 23, och jag skriver normalt sätt för att det har ju varit så tidigare, så brukar en solsemester i denna period vara ett välbehövligt break från ett molnigt och rått försommar väder. Men just i år har vi i södra Sverige haft tur med väder och vind och när vi lyfter mot Mallorca är det från ett väder till ett liknande väder i Sydeuropa. Vi är med andra ord redo att fortsätta njuta av sol och bad fast på ett helt annat sätt än här hemma.

FLYGRESAN

Flygresan till Mallorca tar cirka tre timmar och är denna dag lugn och behaglig. Thomas Cook Airlines (TCA) har rutinen och känslan för att skapa så bra förutsättningar som möjligt för familjer med taggade barn och halvstressade föräldrar.

Det ända som går att klaga på under denna resan till Mallorca är valet av mat på flygplanet. Varför TCA väljer att servera varm lunchmat i form av köttgryta kl. 8:30 på morgonen är för mig en gåta. Här hade en enklare frukost/brunch variant varit mycket trevligare. Detsamma gäller för det Glutenfria alternativet som tyvärr var blekt och utan finess.


Vi landar i ett soligt och varmt Mallorca strax efter kl. 10 på förmiddagen och som vanligt är Palma De Mallorca Airport en fröjd att vistas på. Återkommer till flygplatsen senare i texten så first things first.

TRANSFER FRÅN FLYGPLATSEN

För er som inte rest med Ving innan så är det ett väloljat maskineri på flygplatsen när det kommer till att bli guidad till rätt transferbuss. Det dröjer inte många meter efter bagageupphämtningen innan man kan få kontakt med någon i Vings team och få info om var man ska ta vägen. Tryggt, enkelt och smidigt. Vi hoppar på buss nr 19 som ska ta oss till Mallorcas östsida, cirka 50 minuter från flygplatsen. Bussarna är helt okej och välstädade och vi kan luta oss tillbaka och njuta av, vad det känns som, ett hundra tal rondeller, ett vackert landskap samt den spanska arkitekturen. Det är inte för inte som jag får flashbacks till min barndom och alla minnen och bilder från läsandet om Zorro (även om Zorro utspelade sig i forna Los Angeles). Cirka 50 minuter efter vi lämnat flygplatsen ankommer vi till hotellet och vår midsommarvecka på Mallorca kan börja.

BOENDET

Vi bodde denna vecka i en Royal Family Suite på Mimosa med veranda mot poolområdet. Lägenheten påminde väldigt mycket om den vi bodde i när vi var på Kallithea Beach i Rhodos 2017. Fräscht, bra val av inredning, sköna sängar (en dubbelsäng och en bäddsoffa) och fint badrum.

Egen ombyggd soffa till en dubbelsäng! Rekommenderas!

Det som lägenheten på Rhodos hade som inte fanns på Cala Bona var ett utrymme att ställa resväskorna på, det tyckte jag var en extra snygg touch på Rhodos lägenheten. Däremot fanns här en Nespresso maskin och en större TV (vilket var ett extra plus så här i fotbolls VM-tider) vilket inte var detsamma på Kallithea.

Från lägenheten gick vi ut genom skjutdörrar till den stora verandan som låg upphöjd någon meter över poolområdet. Perfekt utsikt över poolerna utan att få känslan av att förbipasserande gick på oss när vi var på verandan. Riktigt bra! På verandan fanns solsängar, soffa, bord och stolar och parasoll.

Vacker utsikt från verandan...


Det ingick även badhandukar och badrockar i detta boende vilket också är suveränt då det sparar en hel del plats i packningen.

Överlag är detta boende fem plus men det finns ett stort förbättringsområde som tyvärr drar ner på betyget. Så Ving, läs noga nu, ni skulle verkligen behöva tänka till och lösa problemet med lyhördheten och ljusinsläppet från korridorerna. Flera nätter vaknade jag av att det lät som om något gick inne i vår lägenhet när gäster klampade förbi efter en tur på byn. Detsamma gäller ljuset från korridoren vilket jag upplevde var detsamma under hela natten. Det läckte in ljus från de starka lamporna i korridoren genom lägenhetsdörren. Jag har tyvärr ingen lösning på detta problem men vi gjorde vad vi kunde för att underlätta och bunkrade upp kuddar och hängde handdukar vid dörren så det blev en aning bättre.

Matchdag Sverige mot Sydkorea VM18 samt överblick över Mimosas poolområde

POOLERNA

På Sunwings område fanns två poolområden. Området precis utanför vår lägenhet bestod av en barnpool med soltak samt en större pool som gick från cirka 80 cm djup till 160 cm beroende på var du befann dig i poolen.


Intill poolen låg Antonios Grill & Kitchen där man kunde hämta dricka, snacks och glass (All Inclusive). Vid poolerna fanns det gott om solsängar och under vår vecka blev det aldrig riktigt fullt just här.


Poolområdet vid huvudbyggnaden Bougavilla var större, även här uppdelat på barnpool och vanlig pool.


Barnpoolen på Bougavilla hade mer vattenlek och äventyr vilket var uppskattat av barnen när vi var där.


Det som jag upplevde som mindre bra var att poolerna kändes lite för små under vissa timmar på dygnet och det blev trångt att bada. Men barnen hade kul och vi vuxna också, och det är ju på något sätt det som är det viktigaste.


MATEN

Vi hade All Inclusive på denna resan. Fritt fram att käka och dricka så mycket du vill av det som ingår.

Frukosten

Vi åt vår frukost på Antonios Grill & Kitchen restaurang. De flesta morgnarna var vi där tidigt, runt kl. 8, för att få plocka ihop vår frukost innan rushen satte in. Här fanns dest mesta och det mesta var riktigt gott. Extra plus för fruktbordet som var riktigt fint och där Piel de Sapo melonerna var pricken över i:et.

Den Glutenfria frukosten var okej, det fanns muffins, bröd och flingor från Schärs. Vi kunde beställa pannkakor, omelett och glutenfria snacks. Det var även bra uppmärkt på frukostbuffén vad som innehöll vad.


Vi kunde alla äta oss mätta och belåtna varje morgon.

Lunchen

All Inclusive buffé på Bougavilla är vad det är. Massor av alternativ, vissa välsmakande och vissa som man lärde sig undvika. Varje dag var nästan likadan. Skillnaderna var få och efter två tre dagar så kunde man upplägget. Pizzorna var dock alltid bra, även den Glutenfria var toppen. Dessertbordet var mäktigt och precis som vid frukosten dominerade fruktdelen av dessertbordet. Barnen (och vissa av oss vuxna) gillade såklart Glassbuffén.


Middagarna

Precis som vid lunchen så var middagarna i buffékonceptet. Olika tema varje kväll men det var inte jättemycket som ändrades från kväll till kväll. Pizzorna var bäst (den glutenfria extremt bra vissa kvällar), ibland dök det upp grymma dessertalternativ och visste man vilken kaffemaskin man skulle välja så var kvällsespresson en njutning.


Summering

Överlag funkar All Inclusive maten bra. Det finns alltid något gott att äta och dricka. I All Inclusive upplägget kan man välja att byta till sig en lunch och en middag på Antonios Grill & Kitchen vilket jag rekommenderar. Bra käk, lite softare miljö och en meny att välja ifrån!

MEN UTANFÖR HOTELLET DÅ?

Ja, det är kanske här som Cala Bona och dess grannby Cala Millor lyser som skarpast.


Promenaden från hotellet till Cala Millor är en ren njutning. Magiska vyer, gator och gränder med pubar, caféer, restauranger och butiker och härlig atmosfär avlöser varandra.


Bäst var när jag vaknade tidigt, drog på mig träningskläderna och gav mig ut på en fem km powerwalk längst promenadstråken. Så tyst, så vackert, så behagligt! Blev en av resans stående höjdpunkter.


En av dessa morgnar såg två tjejer som var ute tidigt i soluppgången på sina paddelboards på ett blankt hav. Ser så otroligt soft och harmoniskt ut! Min favoritbild som inte innehåller familjen från veckan!


Stranden i Cala Bona är okej men stranden i grannbyn Cala Millor är helt magisk. Vykortsturkost vatten och varm finkornig sandstrand.


Det tar cirka tjugo minuter att promenera till Cala Millor som vuxen, tippar på runt en timme med mindre barn. Väl värt eventuella trötta ben även om vi aldrig provade utan vi hyrde istället en "bil-cykel" och tog oss dig med den. Inte särskilt dyrt, runt 250 kronor för 3-4 timmar. Här hyrde vi även en mini el-bil till mellanbarnen som fick köra runt på Cala Bonas gator.


VECKAN SOM HELHET

Jag gillar Mallorca. Jag gillar miljöerna, stämningen, lugnet. Jag gillar klimatet och vi hade perfekt väder, runt tjugofem grader varje dag och strålande sol. Jag tycker att Sunwing Cala Bona är en bra resort för barnfamiljer. Finns även ett Lollo och Bernie Miniland där barnen kan ta en välbehövlig sol och badpaus och pyssla loss lite. Bland annat så blev min äldsta dotter så här fin på Midsommarafton, komplett med Skånska flaggan på vänsterarmen till pappas stora glädje!


Jag saknar en närliggande sandstrand och lite större pooler men jag gillar upplägget på området, att det är gott om plats på Bufférestaurangen och att det fanns gott om solsängar vid poolerna. Som helhet var det en kanonvecka och de mindre bra sakerna glömmer man lätt.


Det är nära till Cala Bona där man kan shoppa, fika, käka, ta en öl, kolla fotboll med mera. Och det är som sagt otroligt vackra miljöer utanför hotellet och vyer som gör en knäsvag!

HEMRESAN

Som jag nämnde tidigare i texten så är Palma De Mallorcas flygplats suverän. Vi kunde, med Vings hjälp, checka in vårt bagage redan på hotellet och få våra boardingkort innan vi åkte med bussen till flygplatsen. När vi kom dit var det sen bara att gå till security och vips så var vi innanför säkerhetskontrollen och vi kunde gå och kolla i butikerna i lugn och ro. Jämfört med t ex Rhodos flygplats så är Palmas VM-guld och Rhodos är fiaskot. Fem plus till Palma De Mallorcas Airport!

Flygresan hem gick även den bra. Lite försenad på grund av Flygledarstrejk i Frankrike men vi hann till Göteborg på nästan på utsatt tid. En härlig vecka på Mallis var över men vi kommer åter, det är jag säker på! Hola, nos vemos!

PS: Stort hjärtligt tack till Svärmor som tog oss med på denna resan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar